İş Sağlığı ve Güvenliği Onaylı Defter (Tespit Öneri Defteri) onaylanması ücretsizdir. Bu bağlamda öncelikle bu işlem yapılmalıdır. Defterin ilk sayfalarında işyeri adı, kayıt numarası, iletişim bilgileri, yönetici bilgileri ve İSG uzman ve hekim bilgileri yer almalıdır. Tespit ve öneri defterinde olması gereken tüm bilgiler yer alıyorsa onay almak da çok basittir.
İSG tespit eden iş yeri kayıtlarının onaylanması
İSG Tespit Defteri, iş istasyonu çerçevesinde olası sorunların listelendiği ve not edildiği bir defterdir. Bu defter bir işyeri hekimi veya iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından hazırlanmıştır. Bu belgeler kolayca onaylanır. Bu nedenle, İSG kimlik defteri doğrulamasının bir parçası olarak, özellikle işyeri yetkilileri ile İSG profesyonellerinin de dahil olması gerekir.
Genel İSG belgeleri nelerdir?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İSG hizmeti alan işyerlerinin belirli bir İSG belgesi kullanması tutarlılık açısından faydalıdır. Tüm işverenler, İSGB ve iş güvenliği uzmanları ile iş hekimleri genel İSG belgelerine aşina olmalıdır. Bu, tüm iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin tek bir dosyada toplanması, istendiğinde istatistiklerin bulunması, İSG-KATİP modülüne aktarılan verilerin tek bir dosyadan aktarılabilmesi ve değerlendirme sürecinde gerekli olması nedeniyle önemlidir.
Özellikle denetimlerde denetimciler tarafından önem verilen, her İSG dosyasında olması zorunlu olan Genel İSG Dokümanları:
- İSG Uzmanı ve İşyeri Hekiminin İSG KATİP Modülünden Bildirimi/ataması/sözleşmesi belgesi
- Yıllık Çalışma ve Eğitim Planı
- Çalışan Temsilcisinin Belirlenmesi ve Atama Evrakı
- Çalışanların Aldıkları İSG Eğitimlerinin Belgeleri
- Çalışanların İşe Giriş Sağlık Raporları
- Acil Durum Planı
- Acil Durum Ekiplerinin Oluşturulması ve Görevlendirilme Evrakları
- Yapılan Tatbikatların Kayıtları
- Risk Değerlendirmesi
- Tespit ve Öneri Defteri Örnekleri
- Personele Ait Sertifikalar ve Lisanslar
- İSG Kurulu Toplantı Tutanağı
- İş Kazası Raporları
- Güncel SGK Hizmet Listesi
- Yıllık Değerlendirme Raporu
- Periyodik Teknik Kontrol Raporları
- Ortam Ölçümleri
- Patlamadan Korunma Dokümanı
- İş Akış Şeması
İSG Uzmanının ve İş Hekiminin Hazırlaması Gereken Belgeler
Yukarıda maddeler halinde saydığımız tüm dokümanlar aynı zamanda İSG profesyonellerinin hazırlaması gereken belgeler içerisindedir. İyi bir iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunulabilmesi için belli bir hazırlık yapılması gerekir. Alanında uzman bir iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin yıllık çalışma planı hazırlaması, eğitimlerini planlaması, bu çalışma planı dahilinde bütün görevlendirmelerin yapılması, çalışan temsilcisinin belirlenmesi, tüm çalışanlara ilgili eğitimlerin verilmesi, bir iş yerinde yönetmelikte belirtilen süre kadar görev yapılması, işyeri hekimi tarafından çalışanların işe giriş sağlık raporlarının düzenlenmesi, işyerine ait acil durum planı ve ekiplerinin oluşturulması, bu ekibe görevlendirilen kişilerin görevlendirme yazılarının saklanması, gerekli durumlarda alakalı tatbikatların yapılması, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin temel görevleri arasındadır.
Aslında İSG profesyonelinin hazırlaması gereken temel belgeler yıllık çalışma ve eğitim planı, acil durum planı, risk analizi, risk değerlendirmesi ve yıllık değerlendirme raporudur. Diğer bütün çalışmalar ve hazırlanması gereken dokümanlar bu ana belgelerin etrafında şekillenir. Profesyonellerin işyerine özgü riskleri analiz etmeleri ve bunları dosyada tutmaları önemlidir. Çalışanların endüstri tehlike bilgileri sağlamaları ve bu tür bilgi eğitiminin sonuçlarını ve kayıtlarını tutmaları gerekmektedir. Yazılı belgeye ihtiyaç duyulan resmi denetimlerde, belgelemediğiniz ancak yaptığınızı söylediğiniz işler dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle yapılan çalışmalar kadar bunların raporlanması da önemlidir.
İSG dosyasına neler dahil edilmelidir?
İSG dosyası, yapılan işin tüm kayıtlarını içermelidir. Örneğin profesyonelin yıl başındaki yıllık çalışma planı, bu plan kapsamında yaptığı eğitimler, çalışanlara sunduğu bilgiler, sergilenen tanıtım materyalleri, farkındalık ve güvenlik kültürünün artırılmasına yönelik olarak uygulanan tüm iş yeri güvenliği faaliyetleri, dahil.
Çalışanları kapsayan işyeri hekimleri tarafından yapılan periyodik muayeneler, iş sağlığı raporları İSG dosyasında yer almalıdır. İşyerini tehlikelerden korumak için yapılan risk analiz ve değerlendirmeleri, acil durum planları, acil durum ekiplerinin oluşturulmasına ilişkin maddeler, tespit ve tavsiye defter şablonları, personel ruhsat ve eğitim sertifikaları, davalar - iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantı tutanakları, kaza raporları çevresel önlemler, yolsuzlukla mücadele belgeleri, patlama, şantiye-işyeri şemaları ve periyodik teknik inceleme/kontrol raporları İSG dosyasında bulunması gereken belgeler arasındadır. Ayrıca yıl içinde yapılan çalışmaları raporlayan yıllık değerlendirme raporu, İSG dosyasında tutulması ve İSG-KATİP modülüne girilmesi gereken belgelerden biridir.
Ofiste elektrik güvenlik önlemleri
Elektrik iş yeri kazaları sadece endüstriyel tesisatları veya çeşitli meslekleri değil, ofisleri de kapsamaktadır. Eksik tesisatlar, sızdıran prizler ve hepsinden önemlisi personelin ihmali, ofiste elektrikle ilgili olarak alınan iş güvenliği önlemlerinin önemini göstermektedir. Bugün, herhangi bir ofisteki hemen hemen her faaliyet, elektrikli ekipmana bağlıdır ve yanlış kullanılırsa veya düzenli olarak bakımı yapılmaz ise potansiyel olarak tehlikeli olabilir.
Bir ofiste, hatalı kablolama, güvenli olmayan kurulum, yıpranmış kablolar, elektrik kesintileri ve standart altı arızalar, elektrik çarpması, yangın ve yanık gibi ekipman riskleri oluşturabilir. Bu nedenle elektrik güvenlik panosu oluşturulmalı ve iş güvenliği eğitimleri ile ofis personeli bu konuda bilinçlendirilmelidir.
Ofiste uygulanan iş güvenliği önlemleri
Ofislerde elektrik sorunu yaşamamak için çalışanların dikkat etmesi gereken çok önemli iş güvenliği kuralları vardır. Bu kurallara uyulursa, elektrikle çalışırken kaza olasılığı büyük ölçüde azalır.
Tüm cihazların topraklandığından emin olun. Soketleri aşırı yüklemeyin. Cihazı ıslak ellerle çalıştırmayın. Aşırı yüklenmediklerinden emin olmak için birden fazla çıkışı kontrol edin ve yeterli ısı dağılımı için iyi havalandırılan alanlara yerleştirin. Topraklama kablosu olmayan prizlere takmayın. Elektrik kablolarını halının altına bağlamayın, düğümlemeyin veya koymayın. Daha fazla enerji tasarrufu yapmak ve yangın ve elektrik çarpması riskini azaltmak için, kullanılmadığında cihazın fişini çekin. Uzun telleri birbirine bağlamak için doğru telleri ve kabloları kullanın. Makine ve teçhizatın kurulumuna kalifiye bir elektrikçi dahil edin. Rutin muayene ve bakımın yetkili bir kişi tarafından zamanında yapılmasını sağlayın. Acil bir durumda gücü kapatın. Sigortaların doğru takıldığından ve çalışır durumda olduğundan daima emin olun.
Ofiste elektrik konusunda başka nelere dikkat edilmelidir?
Çalışanların sağlığını korumak ve elektrikten etkilenmemek için ister amir ister ofis çalışanı olsun herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Öyle ki, herhangi birinin ihmali birçok insanı etkileyebilir. Bu konuda dikkate alınması gereken diğer noktalar:
Cihazı sıcak yüzeylerin ve ıslak alanların yakınında bırakmayın. Güç kablosunu her zaman fişi tutarak çekin. Kabloyu çekmeyin. Koridorda yürürken elektrik kablosu olmadığından emin olun. Herhangi bir ekipman veya makine olağan dışı ses çıkarırsa, duman veya kıvılcım çıkarırsa veya yüzey olağan dışı derecede ısınırsa, gücü kapatın ve ilgili kişiye haber verin. Ofiste kullanılan tüm ekipmanların, kabloların, fişlerin ve çoklu prizlerin güvenilir bir marka olduğundan ve TSE standartlarını karşıladığından emin olun. Onarılan veya bakımı yapılan tüm ekipman ve makinelerin bağlantısını kesin ve fişini çekin. Koruma için parafudr kullanırken devrenin elektrik yükünü etkili bir şekilde kaldırabildiğini bir elektrikçiye kontrol ettirin. Bir çıkış birden fazla cihaza güç veriyorsa, asla iki yüksek voltajlı cihazı aynı anda kullanmayın. Ofiste ek priz gerekiyorsa, sertifikalı bir elektrikçi çağırın. Kablo bükülmüş, aşınmış, çatlamış veya hasar görmüşse hemen değiştirin. Elektrik tehlikeleri her yıl evlerde, işyerlerinde ve ofislerde birçok yangına neden olmaktadır. Uygun iş yeri güvenliği eğitimi ve çalışanların kişisel koruyucu ekipman kullanımı tehlikeleri azaltır.
Hizmet üretiminde iş güvenliği ile risklerin azaltılması
Hizmet üretimindeki güvenlik son on yılda kademeli olarak iyileşmiş olsa da, işyeri kazalarıyla ilgili endişeler devam etmektedir. Otomasyona yönelik ilerlemeler hız kesmeden devam ederken, insanlar bugün hala üretim süreçlerinin merkezinde yer alıyor. Tüm ağır işleri makineler yapsa da ciddi kazalar olabilir ve çalışanları yaralayabilir. Bu konuda yapılan son araştırma ve veri toplama çalışmasında 2018 rakamlarına göre üretim sektöründe 183.396 iş kazası meydana geldi, bunlardan 300'ü ölümle sonuçlandı. Diğerlerinin de yaralandığı bildirildi. Dolayısıyla makineleşmenin iş kazalarını önlemediği tespit edilmiştir.
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını ciddiye alarak çalışanların daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak mümkündür. İşte işverenlerin çalışanlarını zarardan korumak için neler yapabileceğine dair bulgularımız.
İş güvenliği önlemleri ile daha güvenli üretim süreçleri
İşyerinde yönetici ve amirlerin iş güvenliği konusuna önem vermeleri çok önemlidir. İşverenin önceliği “ne olursa olsun üretim durdurulmamalı, kesintiye uğratılmamalı, azaltılmamalı” ise çalışan da patronun önceliğini yansıtıyor. çalışanlar güvenliğe inanıyorsa ve yöneticileri onları yalnızca çıktıya göre yargılıyorsa, çalışanlar üretkenliğe güvenliklerinden daha fazla değer vermeyi öğreneceklerdir. Bu nedenle iş süreç sahiplerinin, mesajı tüm işgücüne ileterek güvenliği ilk sıraya koymaları gerekir.
İşyerinde Güvenlik ve Riskler
İşyeri güvenliğinin bir diğer anahtarı, iş ve işyeri güvenliği uzmanlarının fiziksel değerlendirmeler yapması ve uyarılar vermesidir. Müfettişler gibi teftiş görevlerini yerine getiren ve eksikliklere dikkat çeken İSG profesyonelleri, iş yeri yaralanmalarını da azaltmaktadır. İşyerindeki amirler de iş güvenliği ile ilgilenirse işin içinden çıkılması daha kolay olacaktır.
Bir iş güvenliği politikasının en temel dahili bileşenleri, İSG uzmanları, işverenler ve çalışanları içerir. İSGB harici destek sağlar. Atadıkları uzmanlar görevlerini İSGB ile müştereken ilgili işyerinde yürütürler. Bu üç temel bileşen arasında iletişim sorunu olmaması ve fikir alışverişinin devam etmesi çok önemlidir. Çalışan temsilcilerinin, çalışanların istek ve önerilerini İSG Kuruluna veya işverene iletmeleri önemlidir. İşyeri güvenliği konusunda alınabilecek önlemler konusunda bu alandaki aktörlerin görüşlerine başvurulmalıdır.
En iyi güvenlik uygulamaları
İşyerinde birçok kaza türü meydana gelebilir, ancak son zamanlarda daha yaygın olan kazalardan biri, makineleri çalıştırırken elektrik çarpması, çalışanın düşmesi ve hareketli ekipmana takılıp düşmesinden kaynaklanan yaralanmadır. Bu tehlikelerden kaçınmak için işverenler, makine ve ekipmana bakım yaparken çalışanları tehlikeli enerji kaynaklarından korur. Ayrıca yüksek irtifalarda çalışanları korumak için kaideler, tırabzanlar ve düşmeye karşı koruma önlemleri sağlanmalıdır. Vücutlarının makinenin tehlikeli parçalarıyla temas etmesini önlemek için ekipmanın üzerine bariyerler ve diğer bariyerler yerleştirmelidirler.
Uygulaması kolay güvenlik prosedürlerine sahip olmak önemlidir. Güvenlik önlemleri ve çabaları için ne kadar az zaman ve çaba harcanırsa, bunların uyumluluğa tabi olması o kadar olasıdır. Bir cihazın gücünü kesen bir elektrik bağlantısı örneğini ele alalım. Çalışanların elektriği kesmek için 50 metre yürümeleri gerekiyorsa bunu yapma olasılıkları daha düşüktür. İşverenler, çalışanın fiili işyerine daha yakın bir yere şalter yerleştirerek bu süreklilik yöntemlerini kullanma olasılığını artırmalıdır.
Yazılı gizlilik politikaları ve prosedürleri kısa ve net olmalıdır. İşverenler, güvenlik beklentilerini sürekli olarak iletmeli ve güçlendirmelidir. Amirler ve çalışanlar güvenlik standartlarına uymalıdır.
Güvenliğe güçlü bir bağlılıkla bağlı olan işverenler, operasyonlarını ve çalışanlarının hayatlarını mahvedebilecek trajik işyeri kazalarını önleyebilir. Bu tür davranış değişiklikleriyle önlenebilecek sayısız iş kazası türü vardır. Bu bağlamda iş yerindeki tüm güvenlik önlemlerinin net bir şekilde belirtilmesinin önemi tartışılmaz.
Göz yaralanmalarını önlemek için iş yeri güvenlik önlemleri
Çalışma alanlarında birçok alanda kullanılan malzemelerin göz yaralanmalarına neden olduğu bilinmekte ve bunun sonucunda kişilerde geçici ve kalıcı görme bozuklukları yaşanabilmektedir. Özellikle malzeme göze kaçarsa, çarparsa ve onları yaralarsa kalıcı hasar meydana gelebilir. Görme, ağır işlerin tüm kollarında kullanılan duyulardan biri olduğu için, göz yaralanmalarını önlemek için iş güvenliği önlemleri çok önemlidir.
Çalışan sağlığı işyeri güvenlik önlemlerinin bir parçası ise; Bu durumda görüş hattını korumak, tam güvenlik içinde çalışmak ve gözlem yapmak çok önemlidir. Görmeden çok az iş yapılabilir. Dolayısıyla çalışanların tam sağlığı önemliyken göz sağlığı da korunması gereken organlardan biridir.
Ciddi ve olası kazalar sonucu görme kaybı, çalışanları son derece zor durumda bırakmaktadır. Çalışanın sağlığının bozulması ve artık çalışamaz duruma gelmesi nedeniyle yaşadığı maddi, sosyal ve ekonomik zorlukların bir arada olması kaçınılmazdır. Bu nedenle, çalışanları kapsamlı bir şekilde korumak için insan odaklı bir iş yeri güvenliği stratejisi geliştirmek kaçınılmazdır. Bu stratejinin geliştirilmesi iş güvenliği uzmanları, iş hekimleri, işverenler ve işçilerin/çalışanların ortak katılımıyla gerçekleştirilebilir. Bir iş yeri güvenliği programının kurum kültürünün bir parçası olarak çalışanlar tarafından sahiplenilmesi, benimsenmesi ve kabul edilmesi başarının en önemli faktörlerinden biridir.
Göz yaralanması durumunda ne yapılmalı?
İşyerinde göz yaralanmaları birçok şekilde olabilir. Göze giren küçük bir yabancı cisim, işlemeli parçalar, kesikler, çarpmalar ve bunun sonucunda oluşan morarma, lehim yanıkları ve kimyasal maruziyet gibi yaralanma birçok şekilde meydana gelebilir. Bu tür yaralanmalar sırasında ne yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. Bu açıdan hem iş güvenliği eğitimi açısından hem de işyeri hekimlerinin çalışmalarında ilk yardım konusunda çalışanların bilgilendirilmesi ve uygulamalı eğitim almaları önemlidir. Tecrübeli işyeri hekimlerimizin tavsiyelerinden derlediğimiz, göz yaralanması durumunda yapılması gerekenler üzerinde dikkatle durulması gereken sorulardır.
Göze yabancı bir cisim girdiğinde, kordon tamamen temizlenene kadar gözü yıkayın. Gözünüzden çıkamıyorsa gözlerinizi kapatın ve en yakın göz doktoruna gidin. Gözlerinize çok fazla dokunmayın ve gözlerinizi ovmayın, çünkü yabancı cisimler gözlerinizi çizebilir ve daha fazla hasara neden olabilir.
Gözünüzde gömülü bir parça varsa; Etkilenen gözü hemen sarın ve enfeksiyonu önlemek için derhal tıbbi yardım isteyin. Korneanızı çizip görüşünüze zarar verebileceğinizden, nesneyi asla kendiniz daldırmaya çalışmayın.
Gözünüzde kesik varsa; Acil göz bakımı gelene kadar gözlerinizi ve çevresini kapatın. Enfeksiyonu önlemek için sardığınız bandajla hemen bir göz doktoruna görünün. Tabii ki dokunurken ellerinizin temiz olmasına ve herhangi bir kimyasala dokunmamasına dikkat edin. Çarpışma ve morarma durumunda; Şişmeyi azaltmak için en az 15 dakika boyunca hafif bir soğuk kompres uygulayın ve hemen bir göz doktoruna görünün. Etkilenen bölgeyi meraklı gözlerden ve maruz kalmaktan koruyun.
Lehim yanıklarında; Acil göz bakımı gelene kadar gözlerinizi kapatın. Bu durumda, bir göz doktorunu ziyaret etmek için çok geç değil. Her geçiş görme kaybı riskini artırabilir. Kimyasallarla temas ettiğinde; Kimyasal gözünüze bulaşırsa veya dumanlar gözlerinizi etkiliyorsa, gözlerinizi temiz suyla yıkayın ve doktorunuza başvurun. Bu durumda diğer durumlardan farklı olarak gözlerinizi kapatmayın, dokunmayın veya ovalamayın.
Göz yaralanmasını önlemek için alınması gereken önlemler
Göz, kesiklere, yanıklara, sıyrıklara ve kimyasallara karşı savunmasız olan hayati bir organ olduğundan, tedavi edilmeyen herhangi bir göz rahatsızlığı kısmi veya kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle gözlerinizi asla tehlikeye atmayın ve hafif bir göz yaralanmanız varsa doktora görünmek için geç kalmış sayılmazsınız.
Bazı durumlarda hasta yani çalışan, işyerinde iş güvenliği kaydının ortaya çıkmaması için sağlık kuruluşuna gitmek istemez. Bazen çalışanlar aynı durumu birkaç kez yaşadıklarını bildirir ve kendi başlarına iyileşeceklerine inanırlar. Ancak, hemen harekete geçmenin önemli olduğunu anlamaları gerekir. Bu, iş yeri güvenliği politikaları ile ilgili bir durumdur.
Keskin nesneleri dikkatli tutun ve yetkisiz kişilerin erişiminden kaçının. Elektrikli aletler ve kimyasallarla çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Yüksek hızlarda koşarken uygun kask ve güvenlik ekipmanı kullanın. Dışarıda çalışırken sizi zararlı UV ışınlarından korumak için göz çevrenize tam oturan güneş gözlüğü takın. Kayma ve düşmelerden kaynaklanan göz yaralanmalarını önlemek için iş yerinizde kaygan zeminlere karşı hassas olun ve yüksekte çalışın. Tüm önlemlere rağmen göz yaralanması meydana gelirse, en iyi yöntem ilk yardım uygulandıktan hemen sonra bir göz doktoruna danışmaktır. Çevredeki toz, parlak ışıkla çalışma veya başka sebeplerden dolayı görmede bulanıklık, kızarıklık, göz kızarıklığı ve şişme meydana gelirse yaralanma olmadan dahi doktora başvurmaktan kaçınmayınız.